Aktuellt

Herkkumaa har övergått till utsläppsfri produktion med hjälp av ny teknologi

Herkkumaa har som första företag i världen tagit i bruk en energilagringsenhet på industriell skala på 10 MWh, utvecklad av Elstor Oy. Detta möjliggör produktion av ånga utan CO₂-utsläpp. Den nya teknologin innebär en kolfri produktionsprocess och utsläppsfri vattenburen uppvärmning av en fastighet som omfattar tusentals kvadratmeter.

Herkkumaa investerar kraftigt för att minska den miljöpåverkan deras verksamhet orsakar och överger fossila bränslen i ångproduktionen. Lösningen möjliggör produktion av ånga och värme utan utsläpp, kostnadseffektivt och kolfritt.

– Att förutse den gröna omställningen, ansvarsfull produktion och hållbara affärsperspektiv påskyndade vårt beslut att ersätta det nuvarande systemet som förbrukar cirka 264 000 liter lätt brännolja per år (2021) med en värmelagringslösning utvecklad av Elstor Oy. Detta är en fantastisk fortsättning på energiåtervinningen av processvattnet som togs i bruk i juli 2021, säger Herkkumaas vd Atte Rekola.

Ånga är avgörande för livsmedelsproduktionen eftersom hela processen är beroende av den. Ånga används bland annat för att värma kokkärl, för värmebehandling och sterilisering – alla steg som kräver höga temperaturer.

I den nya lösningen ersätts fossilt bränsle med el som producerats utan fossila bränslen, och energin lagras i en värmelagringstank. Detta garanterar att processen är utsläppsfri och minskar Herkkumaas koldioxidavtryck till noll i teorin. Utsläppen från tillverkningen av Elstor-systemet kompenseras inom ett halvårs användning av lösningen.

Förutsebarhet underlättar prissättningen – vilket också märks för konsumenterna

Den kraftiga prisuppgången på olja påverkar livsmedelsindustrin. Att överge fossila bränslen är inte bara en ekologisk fråga utan också en kostnadsfråga.

– Prissvängningarna för fossila bränslen har gjort det svårt att förutse produktionskostnaderna. Att knyta produktionen till fossilfria energikällor minskar prisfluktuationerna och underlättar prissättningen, vilket slutligen gynnar konsumenternas plånböcker. Den framtida lösningen är utformad så att tillgång och prissättning av råvaror inte kommer att vara ett problem, fortsätter Rekola.

Utsläppsminskningar och ansvarstagande intresserar både konsumenter och företagskunder. Ett litet koldioxidavtryck är ett försäljningsargument på exportmarknaderna.

Den nya lösningen lagrar el kostnadseffektivt som värmeenergi

Industrin behöver ånga. Ånga produceras vanligtvis med fossila bränslen eftersom det tidigare inte funnits något kostnadseffektivt alternativ. Den nuvarande energipolitiska situationen har starkt ökat intresset för värmeackumulatorer.

– Vår lösning lagrar el som värmeenergi, som sedan effektivt används för att producera värme och ånga. Vi är mycket nöjda med att Herkkumaa som första företag tar i bruk vår lösning på 10 MWh i sin produktion. De ser helheten och satsar på den gröna omställningen och konkurrenskraft genom att modigt investera i vårt samarbete, säger Elstors vd Kari Suninen. Värmelagret av denna storlek minskar CO₂-utsläppen motsvarande cirka 700 personbilars utsläpp, fortsätter Suninen.

Herkkumaas och Elstors innovativa projekt fick investeringsstöd från Business Finland för att förbättra energieffektiviteten och implementera ny teknologi, vilket täcker ungefär en tredjedel av investeringen.

Herkkumaa har övergått till utsläppsfri produktion med hjälp av ny teknologi

Herkkumaa har som första i världen tagit i bruk en energilagringsenhet på 10 MWh i industriell skala, utvecklad av Elstor Oy. Detta möjliggör produktion av den ånga som behövs i produktionen utan CO₂-utsläpp.

Herkkumaa och Björnekulla bildar en ledande nordisk producent av växtbaserade livsmedelskonserver

Herkkumaa Group har kommit överens om att förvärva Björnekulla Food

Panering med mangorajamajonnäs

Visste du att det är enkelt och gott att panera med våra smaksatta majonnäser?