Aktuellt

Herkkumaas läckra stekta potatis

Ugnsbakad knaprig och god stekt potatis.

Potatis är en tidlös klassiker som knappast behöver presenteras desto mer. Potatis kan ätas på många olika sätt, till exempel som mos, kokt, stekt eller friterad. I detta recept berättar vi hemligheten med att tillaga knaprig och god potatis i ugn. Ugnsbakad potatis passar utmärkt till exempel till biff eller kyckling. Fullända med Herkkumaas ketchup, mayochup™ eller någon annan smaksatt majonnäs, så kan du vara säker på att det blir en måltid som alla kommer ihåg!

Aktiv matlagningstid 15–20 minuter, ugn ca 30–40 minuter

Stekt potatis:

2–3 portioner

  • 500 g gul potatis
  • 10–15 g olivolja
  • 0,5 tsk matsoda
  • Torra kryddor efter egen smak, till exempel:
    • Salt
    • Peppar
    • Paprikapulver
  • Vitlökspulver
  • Torkade eller färska örter (oregano, timjan, örtblandning)
  • Herkkumaa ketchup, mayochup eller någon annan smaksatt majonnäs som dipp.

Gör så här:

  1. Skär potatisen i fyra eller sex delar beroende på potatisens storlek. Du kan också göra pommes frites eller klyftpotatis. Förvärm ugnen till 220 C över-/undervärme eller 200 C varmluft/airfryer.
  2. Lägg potatisen i en kastrull med vatten och tillsätt lite salt och 0,5 tsk matsoda. Koka potatisen i ca 5–7 minuter. Matsodan gör kokvattnet basiskt, vilket spjälker potatisens struktur och gör att den blir knaprig i ugnen.
  3. När potatisen är mjuk häller du av vattnet och tillsätter olja. Blanda potatisen så att oljan täcker alla potatisar.
  4. Lägg potatisarna på en plåt som täckts med bakplåtspapper och se till att de inte är på varandra.
  5. Lägg potatisarna i förvärmd ugn och ugnsstek i 30–40 minuter tills de är guldbruna och knapriga. Tips: Ta ut potatisarna efter 20 minuter   och rör om en stund med en stekspade. Ugnstemperaturen är vanligen ojämn och på detta sätt säkerställer du att alla potatisar får en vacker och knaprig stekyta.
  6. När potatisen är färdig och ännu het kan du krydda med torra kryddor efter egen smak. Personligen rekommenderar jag salt, peppar, torkad timjan och vitlökspulver. Den som föredrar starka smaker kan också prova cayennepepparpulver eller chipotlepulver.
  7. Servera med Herkkuma ketchup eller mayochup och njut!

 

Herkkumaa har övergått till utsläppsfri produktion med hjälp av ny teknologi

Herkkumaa har som första i världen tagit i bruk en energilagringsenhet på 10 MWh i industriell skala, utvecklad av Elstor Oy. Detta möjliggör produktion av den ånga som behövs i produktionen utan CO₂-utsläpp.

Herkkumaa och Björnekulla bildar en ledande nordisk producent av växtbaserade livsmedelskonserver

Herkkumaa Group har kommit överens om att förvärva Björnekulla Food

Panering med mangorajamajonnäs

Visste du att det är enkelt och gott att panera med våra smaksatta majonnäser?