Ugnsbakad knaprig och god stekt potatis.

Potatis är en tidlös klassiker som knappast behöver presenteras desto mer. Potatis kan ätas på många olika sätt, till exempel som mos, kokt, stekt eller friterad. I detta recept berättar vi hemligheten med att tillaga knaprig och god potatis i ugn. Ugnsbakad potatis passar utmärkt till exempel till biff eller kyckling. Fullända med Herkkumaas ketchup, mayochup™ eller någon annan smaksatt majonnäs, så kan du vara säker på att det blir en måltid som alla kommer ihåg!

Aktiv matlagningstid 15–20 minuter, ugn ca 30–40 minuter

Stekt potatis:

2–3 portioner

Gör så här:

  1. Skär potatisen i fyra eller sex delar beroende på potatisens storlek. Du kan också göra pommes frites eller klyftpotatis. Förvärm ugnen till 220 C över-/undervärme eller 200 C varmluft/airfryer.
  2. Lägg potatisen i en kastrull med vatten och tillsätt lite salt och 0,5 tsk matsoda. Koka potatisen i ca 5–7 minuter. Matsodan gör kokvattnet basiskt, vilket spjälker potatisens struktur och gör att den blir knaprig i ugnen.
  3. När potatisen är mjuk häller du av vattnet och tillsätter olja. Blanda potatisen så att oljan täcker alla potatisar.
  4. Lägg potatisarna på en plåt som täckts med bakplåtspapper och se till att de inte är på varandra.
  5. Lägg potatisarna i förvärmd ugn och ugnsstek i 30–40 minuter tills de är guldbruna och knapriga. Tips: Ta ut potatisarna efter 20 minuter   och rör om en stund med en stekspade. Ugnstemperaturen är vanligen ojämn och på detta sätt säkerställer du att alla potatisar får en vacker och knaprig stekyta.
  6. När potatisen är färdig och ännu het kan du krydda med torra kryddor efter egen smak. Personligen rekommenderar jag salt, peppar, torkad timjan och vitlökspulver. Den som föredrar starka smaker kan också prova cayennepepparpulver eller chipotlepulver.
  7. Servera med Herkkuma ketchup eller mayochup och njut!

 

Herkkumaa
Evästeasetukset

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Evästeet tallennetaan selaimeesi ja ne auttavat meitä tunnistamaan sinut, kun palaat sivustolle. Ne myös auttavat tiimiämme ymmärtämään, mitkä verkkosivuston osat ovat sinulle mielenkiintoisia ja hyödyllisiä.